
pagina
De gemeenteraad Maastricht besloot maart 2021 tot de invoering van Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht. ZES zet in op minder en schonere kilometers en de invoering van een zero-emissiezone per 1 januari 2025. Bestelbussen en vrachtauto’s die op benzine, diesel of lpg rijden en hybride voertuigen mogen dan niet meer zomaar de binnenstad in- en uitrijden. Ook in 2022 heeft Zuid-Limburg Bereikbaar de gemeente ondersteund met de aanpak van ZES.
Zo is er een procesmanager ZES aangesteld om de integraliteit, samenhang en resultaten van de totale aanpak te borgen. Het programma kent vier lijnen:
Communicatie
Flankerend pakket logistieke aanpak
Participatie met binnenstadpartners
Implementatie zero-emissiezone
Onderstaand de activiteiten van Zuid-Limburg Bereikbaar voor ZES. De voorbereidingen voor de invoering van de zone, bebording, markeringsplan, handhaving en toezicht en ontheffingenbesluit zijn in handen van de gemeente.
Nieuwsbrief Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar. Abonnees zijn o.a.: binnenstadondernemers, belangenorganisaties, wijk- en buurtplatforms en individuele bewoners.
Algemeen voor logistieke ondernemers in Limburg: logistiekbereikbaar.nl
Nieuwsbrief Logistiek Bereikbaar.
Landelijk www.opwegnaarZES.nl
Inzet social media met name LinkedIn, Via Maastricht (bijlage van dagblad De Limburger), partnernieuws in De Limburger online.
het uitbouwen en activeren van het stadslogistiek ondernemersnetwerk Zuid-Limburg
het versnellen van de komst van emissievrije bestel- en vrachtauto’s in deze regio
het activeren van het netwerk om laadinfrastructuur voor logistiek te realiseren
de bundeling van logistieke stromen via stadsdistributie-hubs en logistieke platformen
het stimuleren van koplopers via incentives
bevorderen van deelmobiliteit van centrumondernemers met eigen vervoer
In 12 bijeenkomsten met 552 deelnemers zijn logistiek ondernemers geïnformeerd over de komst van de zero emissiezone en hen een handelingsperspectief aangereikt.
Daarnaast zijn er nog eens 432 1-op-1 gesprekken gevoerd met ondernemers.
Maastricht heeft drie stadsdistributiehubs: City Hub, Stadslogistiek Zuid-Limburg door UTS vanuit Elsloo opgestart en Goederenhubs Maastricht. Met deze drie white label hubs lijkt het deel non-food goed afgedekt. Met Frites uit Zuyd wordt samengewerkt aan een hub specifiek gericht op geconditioneerde goederen mede gericht op de horeca in Maastricht.
Rond logistieke ruimte is samen met CityDoxx gezocht naar locaties waarop zij zouden kunnen ontwikkelen. Van hieruit kunnen (e-commerce) bedrijven bezorging efficiënt en schoon laten plaatsvinden. Dichtbij de stad zorgt voor minder transitiekilometers en een hogere beladingsgraad.
Met PreZero en Renewi is gestart aan gebundelde afvalinzameling op straatniveau.
De Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar werkt intensief samen met organisaties zoals KHN, Centrum Management, Sahot, Ondernemend Wyck, VOC, Vrijthof Ondernemers, Les Tables om horeca- en retailondernemers, evenementenorganisaties en marktkooplieden te informeren over ZES.
Samen met belangenorganisaties initieert en ondersteunt de Stadsaanpak nieuwe ZES-projecten en sluit nieuwe partners en ambassadeurs aan ‘Op weg naar ZES Maastricht’.
In 2022 ging de meeste aandacht uit naar:
het informeren over ZES en de bijbehorende zone
het in kaart brengen en aanhaken van relevante (strategische) stakeholders en koplopers
het ophalen van problemen waar de binnenstadondernemers in de praktijk tegenaan lopen
In de samenwerking met de binnenstadondernemers werd ook gewerkt aan het stimuleren van:
Er zijn diverse gesprekken gevoerd met ruim 25 horeca- en retailondernemers, belangenorganisaties en/of ondernemersverenigingen over de genoemde aandachtspunten. Vooral het gebruik maken van logistieke platformen is voor veel ondernemers nog een stap te ver omdat het een ingrijpende verandering in de bedrijfsvoering met zich meebrengt. Op vlak van elektrificatie, hubs en bestelgedrag is het voor ondernemers eenvoudiger kleine stappen te zetten.