pagina

7

Fietsstimulering

In vergelijking met de rest van Nederland worden in Limburg nog best weinig kilometers per fiets naar werk, school of buurtwinkel afgelegd. De activiteiten van het vakteam Fietsstimulering van Zuid-Limburg Bereikbaar leveren een bijdrage aan gezonde mobiliteit en brede welvaart. Provincie Limburg, gemeenten en werkgevers kunnen de acties aanbieden aan hun inwoners en medewerkers.

Voor werkgevers

Het vakteam Fietsstimulering werkt onder andere samen met de werkgeversaanpak. Bijvoorbeeld voor de certificering van organisaties als ‘Fietsvriendelijk Bedrijf’ en door de organisatie van Fiets Veilig-acties op locatie.

Fietsende medewerkers zijn vaker gezonde en fitte medewerkers. Ze gaan met plezier naar hun werk, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Mooi meegenomen: meer fietsers betekent ook minder
CO₂-uitstoot, minder kosten en minder auto’s op de weg.

Werkgevers kunnen gebruik maken van een
‘Routekaart Fietsstimulering’
om te komen tot eigen beleid.

Stappen

  1. Een nulmeting

  2. Formuleer de ambitie

  3. Benut aantrekkelijke (fiscale) regelingen

  4. Zorg voor goede en veilige voorzieningen

  5. Motiveer je medewerkers

  6. Evalueer en stel je plannen bij

  7. De voordelen op een rijtje

Fiets Veilig-acties

Met een Fiets Veilig-acties worden de fietsers in het zonnetje gezet omdat ze voor de tweewieler kiezen en de auto laten staan. Ze krijgen presentjes zoals een fietslampje of een fietspompje. En ze kunnen draaien aan het #posifiets-prijzenrad om leuke fietsprijzen te winnen. Het promoteam gaat met fietsers in gesprek over vaker fietsen, veilig fietsen en veilig stallen. Bij werkgevers vindt bovendien een gratis fietscheck plaats. De mobiele fietsenmaker repareert dan kleine gebreken, zoals een los schroefje, verkeerd afgestelde remmen, een ketting die eraf ligt of een lekke band.

Fiets Veilig de herfst door
Gemeenten en onderwijsinstellingen

In 2022 hebben ook steeds meer gemeenten en onderwijsinstellingen Fiets Veilig-acties aangeboden aan hun inwoners, studenten en medewerkers. In 2023 zal het scala aan fietsacties uitgebreid worden.

Overbodige fietsen bestaan niet…

In Maastricht, Heerlen en Sittard zijn inzamelen-acties georganiseerd voor het ophalen van overbodige fietsen. De tweewielers worden opgeknapt en zijn bestemd voor mensen met een smalle beurs zodat zij ook een eigen fiets krijgen.

30 dagen in het zadel

Verruil 30 dagen je auto voor een e-fiets!

In 2022 is de #30dageninhetzadel-challenge gelanceerd. Forensen werden uitgedaagd een maand lang op de fiets te stappen om ontspannen en fit op het werk aan te komen. Ze konden kiezen voor een e-bike, of speed-pedelec voor een langere afstand of een e-bakfiets om eerst de kinderen naar school te brengen en dan door te fietsen naar het werk. Forensen in Parkstad konden ook kiezen om gebruik te maken van het nieuwe e-bike deelfietssysteem Velocity. Bij de challenges rapporteren de deelnemers actief over hun ervaringen.

Jolly Reekers speedpedelec

Jolie Reekers probeert de speedpedelec