Abonnees
pagina
Het Heuvelland nodigt inwoners en bezoekers uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren. Daarom gingen de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals in 2020 van start met Verantwoord op Weg. In 2022 is de naam veranderd in Team Heuvelland.
Want …. het Heuvelland is van ons allemaal. Voor een dag of voor een weekend… En als je echt geluk hebt, breng je hier je hele leven door. Het is de mooiste streek van Nederland om doorheen te lopen, fietsen of rijden. Hoe je dat doet, bepaal je helemaal zelf. Zodra je de weg op gaat, word je onderdeel van het landschap en lid van Team Heuvelland. We delen de weg én verplaatsen ons in elkaar. Zo genieten we samen, blijven we in beweging en houden we het veilig en schoon.
Doel van Team Heuvelland is het ontwikkelen van een breed gedragen maatregelen pakket dat bijdraagt
De samenwerkende colleges en gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals en gemeenteraden staan aan het roer van de projectgroep Team Heuvelland (gestart als Verantwoord op Weg). Ze werken met een gezamenlijke stuurgroep. De projectgroep voert politieke besluiten uit, bereidt deze voor en informeert colleges en gemeenteraden over de voortgang.
Wat precies de juiste maatregelen zijn, is politiek-bestuurlijk en maatschappelijk een gevoelig thema. Kiezen we ervoor om sommige verkeersgebruikers uit te sluiten en bepaalde wegen af te sluiten? Willen we vooral inzetten op handhaving wetende dat de capaciteit van de politie beperkt is? Kiezen we voor spreiding van bezoekersstromen en het stimuleren van het gewenste gedrag? De discussie tussen voor- en tegenstanders van zogenaamde ‘harde’ en ‘zachte’ maatregelen laait regelmatig op ook in de drie gemeenteraden die via een gezamenlijk stuurgroep aan het roer staan. In oktober 2stapt de gemeente Vaals uit het samenwerkingsverband.
De colleges van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem zijn op dat moment nog steeds van mening dat samenwerking van gemeenten en met verschillende belanghebbenden nodig is om de goede balans van uitvoeringsmaatregelen te vinden.
Samenwerking vraagt wel om een hervorming van de structuur en cultuur. De afspraak wordt gemaakt om de gemeenteraden van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem een volgend raadsvoorstel aan te bieden in februari 2023.
Dit online jaarverslag over 2022 is gepubliceerd in mei 2023. Dan is bekend dat op 17 februari 2023 ook Gulpen-Wittem uit het samenwerkingsverband stapt. Dat betekent dat na gemeente Vaals ook Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten op zoek gaan naar een eigen koerswijziging voor de aanpak van toeristische verkeersoverlast te kunnen vaststellen. Beide gemeenteraden vinden samenwerking met omliggende gemeenten belangrijk en willen voor advies rondom mobiliteitsvraagstukken blijven samenwerken met Zuid-Limburg Bereikbaar.
Zuid-Limburg Bereikbaar heeft de gemeenten in 2022 met vier deelopdrachten ondersteund: kwartiermakerschap voor een doorontwikkeling en actualisatie van de Uitvoeringsagenda, regioregie, verkennen van de inzet van een ruimtemonitor en communicatie. In de tweede helft van 2022 zijn in deeltijd een projectmanager en een deeltijd omgevingsmanager van start gegaan.
In 2022 heeft Zuid-Limburg Bereikbaar aanvullend kwantitatief onderzoek gedaan om beter in kaart te brengen op welke plekken grotere stromen van recreanten samenkomen (auto’s, maar óók wandelaars, fietsers en motoren). Het doelgericht monitoren van verkeersstromen is noodzakelijk om te komen tot regioregie. De inzet van een ruimtemonitor kan hierbij behulpzaam zijn.
is een gebiedsgerichte samenwerking tussen wegbeheerders, vervoerders en hulpdiensten bij bijvoorbeeld topdruktedagen, evenementen en wegwerkzaamheden. Een Regio-regieteam voert o.a. hinderanalyses uit voor topdruktedagen, signaleert knelpuntlocaties, werkt beheersmaatregelen uit en zorgt voor de juiste informatie richting bezoekers.
laat zien op welke locaties het op een bepaald moment druk is. Het instrument is óók een hulpmiddel voor Regioregie om gericht maatregelen in te zetten om bezoekers te informeren, te attenderen en (soms) te sturen.
In 2021 ondersteunde Zuid-Limburg Bereikbaar de drie gemeenten met een participatietraject, het opzetten van een uitvoeringsprogramma en het organiseren van een centrale communicatie-aanpak.
Zuid-Limburg Bereikbaar ondersteunde de projectgroep op structurele basis bij het uitdragen van de boodschap van Team Heuvelland door in samenwerking en in verbinding met diverse partners te zorgen voor berichtgeving over actualiteiten en evenementen in het Heuvelland. Daarnaast is gewerkt aan (gedrags)campagnes met diverse organisaties waaronder scooterverhuurders (Ik scooter vriendelijk), de LLTB (Goed Gezien) en LimburgCycling en MOZL (#samenopweg).
Via de maandelijkse nieuwsbrief zijn geïnteresseerden geïnformeerd over de uitgevoerde activiteiten.
Voor communicatie is samengewerkt met een groot aantal organisaties, zoals Visit Zuid-Limburg, fiets- en scooterverhuurbedrijven, politie, provincie Limburg, LLTB regio Zuid-Limburg, Limburg Cycling, MOZL en Arriva.
Abonnees
Externe publicaties
verzonden nieuwsbrieven