pagina

5

Elektrischevrachtwagendekloklintdoorgeknipt header
Logistieke aanpak

De logistieke aanpak van Zuid-Limburg Bereikbaar zet in op minder en schoner gereden kilometers in combinatie met een rendabel businessmodel. De logistiek makelaars adviseren bedrijven die goederen vervoeren en diensten aanbieden en rijden met bestelwagens en/of vrachtwagens. Zij kunnen hun logistiek slimmer en duurzamer inrichten door bijvoorbeeld het proces te verbeteren, het wagenpark te elektrificeren of over te stappen naar vervoer over spoor of water.

Elektrificatie wagenpark

Screenshot 2023 04 25 104939

Transportbedrijf Meulenberg over elektrisch rijden. Productie: Provincie Limburg in een reeks van afleveringen over energietransitie.

Ook in 2022 had de logistieke aanpak veel aandacht voor de overstap naar elektrisch rijden. De logistiek makelaars hebben verschillende bedrijven geadviseerd over de aanschaf van elektrische vrachtwagens en bestelbussen.

Ook het stimuleren van logistieke laadinfra kregen veel aandacht. Zo ondersteunden de logistiek makelaars de realisatie van een publiek toegankelijke snellaadpaal bij Rd4 in Heerlen. De snellaadpaal is vooral gericht op trucks, maar is ook voor publiek toegankelijk. De opening zal plaatsvinden in 2023.

Nieuw Logistiek Café

Screenshot 2023 04 21 230931

Logistiek Café. Productie: Zuid-Limburg Bereikbaar via Future Media.

Om meer partners te bereiken en informeren zijn drie Logistiek Cafés georganiseerd in samenwerking met o.a. LIOF, ELC Limburg en BISCI. De kennissessie over elektrische vrachtwagens vond plaats in het nieuwe Action Distributie Centrum in Echt. Voor transport over water en elektrische bestelbussen stapten de deelnemers op een passagiersboot in de haven Born en voeren tot Stein. De kennissessie over Elektrische bestelbussen was bij Stadsbeheer Maastricht dat al verschillende elektrische voertuigen heeft. De sessies werden goed beoordeeld en druk bezocht door zowel partner- als niet-partnerbedrijven.


Modal shift van weg naar water

Screenshot 2023 04 21 230023

Vervoer over het water en het spoor is een steeds aantrekkelijker alternatief voor wegtransport. Deze ‘modal shift’ van weg naar water of spoor levert bovendien al gauw een CO₂-reductie op van 30 tot 60%. De logistiek makelaars hebben diverse bedrijven hierover geadviseerd.

In 2022 werd een nieuw contract voor de Limburg Express ondertekend, een verbinding voor containervervoer met Barge Terminal Born en ECT Venlo. Op de verbinding wordt al een derde schip ingezet, waar ongeveer 200 containers op kunnen.

Samen met L’Ortye, AVR, Renewi en Fransbergen is een succesvolle pilot uitgevoerd om restafval samen te persen tot balen en vervoer over water naar de afvalenergiecentrale in Rotterdam. Het project voor suikerbietentransport vanuit Zuid-Limburg over water is met 20% opgeschaald door o.a. convenantpartner L’Ortye.

Meer efficiency en minder kilometers

De logistieke aanpak zet ook in op meer efficiency en minder kilometers. Enkele voorbeelden:

  • Paulissen Bakkerijen ging met één bestelbus minder rijden.

  • Rions Riooltechniek opende een locatie in Nuth en bespaarde zo veel kilometers.

  • Frites uit Zuyd ging leveren via een hub met fietskoeriers.

  • Volker Wessels Telecom en Visser & Smit Hanab begonnen met nachtbeleveringen aan hun monteurs om ritten te besparen.

  • PreZero en Renewi gingen samenwerken in Green Collective om met minder voertuigen en dus minder ritten hun afval in te zamelen.

  • Circet verving een bestelbus door een ZE-LEVV waarmee fors minder kilometers worden gereden.