pagina

10

Hinder- en bereikbaarheidsaanpak

Samen met wegbeheerders van landelijke, provinciale en gemeentelijke wegen, aannemers en overige stakeholders is Zuid-Limburg Bereikbaar aan de slag om hinder door werkzaamheden, evenementen en topdagen te beperken.

We informeren de weggebruiker op een publieksvriendelijke toon én benutten daarbij de (incidentele) hinder of berichtgeving over topdagen en evenementen om gedragsverandering bij de reizigers te stimuleren door reisalternatieven voor de auto te promoten en incidenteel te faciliteren. Dit doen we ook gericht via werkgevers waardoor we de forens kunnen bereiken.

Slim reizen en slim plannen

Slim Reizen, Slim Plannen, meer over de Werkgeversbenadering regio Zuid- en Midden-Limburg.

Bezoek koninklijke familie in 2022

Op 27 april 2022 vierde de Koning en zijn familie dan eindelijk zijn verjaardag in en met de inwoners van Maastricht. Zo’n 35.000 bezoekers waren in de stad. In aanloop en op Koningsdag zelf stond stadsaanpak Maastricht Bereikbaar aan de lat voor de bereikbaarheidsinformatie aan bezoekers van buiten de stad en deels ook voor de communicatie richting inwoners overafsluitingen, de Koninklijke route en bereikbaarheid per fiets, OV en auto.

#posifiets Maastricht schitterde op de koninklijke route met twee bakfietsen voor het duurzaam en groen verplaatsen en tijdelijk opslaan van alle ontvangen presentjes voor de Koning en zijn familie. Het #posifiets promoteam was in de stad aanwezig en deelde bedankjes uit aan bezoekers op de fiets.

IMG 20220427 104527
Bakfietsen voor het stadhuis

Topdagen en evenementen in Maastricht

Maastricht bereikbaar en aantrekkelijk houden voor de (Euregionale) bezoekers is een opgave waaraan Zuid-Limburg Bereikbaar meewerkt onder regie van gemeente Maastricht en samen met Maastricht Marketing en andere betrokkenen.

We faciliteren bezoekers, inwoners en reizigers met bereikbaarheidsinformatie om per fiets, met het OV of de auto snel en veilig een bezoek aan de stad te brengen. We stimuleren bezoekers, in vier talen, om hun bezoek goed te plannen. 

Kies voor gericht parkeren van auto’s. Stal je fiets niet lukraak op straat. Kies eens voor rustige momenten zoals de ochtenden of doordeweekse dagen. Ontdek andere stadsdelen van Maastricht. Hiermee hanteren we nog steeds het principe van ‘spreiden en mijden’ dat is waar we ervaring mee hebben opgedaan tijdens de coronaperiode.

Extra uitdaging is de bezoekers per auto gericht te laten parkeren, zodat er geen onnodige wachtrijen ontstaan bij de parkeergarages of automobilisten rondjes door de stad rijden.

DSC00182

Nieuw in 2022:

inzet van geotargeting via mobiel tijdens Magisch Maastricht

In de decembermaand hebben we samen met partners in Maastricht de opgave om de drukte rondom Magisch Maastricht in goede banen te leiden. Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar informeert de Euregionale bezoeker (in vier talen) over hoe ze slim en snel naar de stad kunnen reizen. We betrekken hierin de ondernemers om ook hun klanten/bezoekers via hun kanalen te bereiken.

Dit jaar hebben we voor de eerste keer geëxperimenteerd met de inzet van het kanaal geotargeting via de mobiele telefoon. Doel van geotargeting was om een zo groot mogelijk bereik te realiseren en meteen in de taal van de gebruiker (van het toestel) advertenties aanbieden.

We hebben geotargeting op twee manieren ingezet:

  • Bereiken van de bezoeker vooraf of na zijn bezoek aan de stad met informatie over reizen via het openbaar vervoer. ‘Kom je met de auto maak gebruik van de parkeertips zodat je stressvrij en snel een parkeerplek vindt.’

  • Bereiken van de automobilist die onderweg is naar Maastricht door te targetten op de bijrijder of stilstaande automobilist om ze te stimuleren aan de oostkant van de stad te parkeren. Doelgroep waren dan ook de automobilisten die van de A2, A79 of N278 de stad in rijden. Bij deze laatste groep hebben we ook nog proberen te meten of een automobilist ons advies tot in de parkeergarage opvolgde.

Met geotargeting hebben we 949.008 vertoningen van de advertenties gehad in de maand december. Er was een uniek bereik van 240.158 gebruikers, die goed waren van 1.511 kliks naar de website.

Voorbereiding op groot onderhoud van de Roertunnel en tunnel Swalmen A73 in 2023

In 2022 maakten we in opdracht van Rijkswaterstaat een hinder analyse voor de werkzaamheden aan de A73 die in de loop van 2023 gepland zijn. Zuid-Limburg Bereikbaar ondersteunde met deze analyse Roermond Bereikbaar, sinds april 2023 Midden Limburg-Bereikbaar, bij de hinderopgave en communicatie aanpak.

In 2023 zal Zuid-Limburg Bereikbaar de boodschap over de wegafsluitingen van de Roertunnel  tunnel Swalmen helpen breed te communiceren onder werkgevers, logistieke vervoerders/bedrijven en weggebruikers.

Roertunnel nacht.960x0
Screenshot 2023 04 25 105721