pagina

16

Verantwoord op weg in het Heuvelland

In 2021 hielp Zuid-Limburg Bereikbaar de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals met het project Verantwoord op weg in het Heuvelland. In 2020 hebben de lijn-50 gemeenten uitvoering gegeven aan drie moties over verkeersoverlast en de verkeersleefbaarheid in het Heuvelland. De drie gemeenteraden hebben in juli 2021 groen licht gegeven voor een uitvoeringsagenda met de eerste duurzame maatregelen tot 2030 voor een totaalaanpak van verkeersleefbaarheid, natuur en economische vitaliteit én pilots voor de korte termijn. Zuid-Limburg Bereikbaar ondersteunde de gemeenten met een participatietraject, het opzetten van een uitvoeringsprogramma en het organiseren van een centrale communicatie-aanpak.

Het Heuvelland nodigt ons uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren.

We waarderen het landschap en willen ervan blijven genieten

De roep voor een totaalaanpak van leefbaarheid, natuur en economische vitaliteit wordt luider. Hoe zorgen we ervoor dat het bonte pallet van gebruikers, zoals fietsers, motorrijders, automobilisten en bestuurders van landbouwvoertuigen, maar ook bijvoorbeeld wandelaars, mountainbikers en ruiters, rekening houdt met elkaar en verantwoord op weg gaat?

Meer weten?